Negatif Basınçlı Yara Tedavisi Nedir?

Negatif Basınçlı Yara Tedavisi Nedir?

Vakum tedavisi riskli ve imkanlar açısında kısıtlı olan ya da narkoz kullanılması olanaksız olan sorunlar için uygulanan bir yöntemdir.

İyileşme dönemi uzun sürecek yaralar için kullanılır. Bu yaraların başlıcaları yatak yarası, şeker yarası ve tekrarlayan yaraların tedavileridir. Bu işlem yalnızca oyuk ya da çukur şeklinde oluşan yaralar için uygulanır.

Bu sistem vakum basıncı yaratan bir cihaz, bu cihazdan yaraya uzanan ve yaradaki akıntıyı çeken bir hortum, yaranın üzerini kapatan ve genellikle poliüretan gibi bir polimerden yapılmış olan bir sünger ve yaranın tüm yüzeyini örtecek olan bir film tabakadan oluşur.

Negatif basınçlı yara tedavisi, ayarlanabilir bir basınç aralığında yarada yer alan eksüda adı verilen akıntıyı çekerek haznesinde depolar. Yaranın durumuna göre 2- 5 günde bir cihaz harici tüm ekipmanın yenilenmesi gerekir. Plastik cerrahi uzmanının görüşüne göre yarada belli bir granülasyon (iyileşme) dokusu miktarına ulaşıldığında tedavi bırakılarak gaz bezi- pomad uygulamalı pansumana geçilir.

Vakum Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Negatif basınçlı yara tedavisi, aşırı eksüdalı (akıntılı)yaralarda, enfekte olan, kronik, akut, travmatik, subakut veya cerrahi yaraların tedavisinde ,diyabetik ayak yaraları , yatak yaraları (basınç ülserleri), venöz yetmezlik ülserleri , felep ve greftlerde kullanılır.

Vakum tedavisi riskli ve anestezi verilmesi imkansız olan hastalarda iyileşme süresi normalden uzun olan yaralarda kullanılmaktadır. Başlıca olarak yatak yarası, diyabetik yaralar veya tekrarlayan oyuk ve çukur yaralarda kullanılır.

Tedavi süresi yaranın büyüklüğüne göre değişkenlik göstermektedir. Daha az deforme olan bölgelerin tedavisi daha kısa sürerken büyük bölgelerin tedavileri daha zor ve uzun sürer. Bu yöntem ile bakteri sayısı azalır, iyileşme süresi kısalır ve yara oluşumunu engeller.

Vakum ile yara iyileştirme işlemi elektrikli pompa yardımıyla yaraya sürekli ya da aralıklı olarak kontrollü negatif basınç uygular. İşlem bir süre bu şekilde devam ederek yara iyileşme gözle görülür hale gelmektedir.