Başarısızlık korkusu, kişiden kişiye varlığı değişebilen bir duygu durumudur. Her insanda farklı bir çerçevede kendini gösterebilir.
Kişinin başarısızlığı nasıl tanımladığı ve nasıl deneyimlediğine göre kişide kendini gösteren bu duygu bireysel yeterlilik ile ilgili sosyal ortamlarda nasıl düşündüğü, nasıl bir hissiyata vardığı ve nasıl hareket ettiği konusunda kişide kendini şekillendirebilir.
Yüksek bir başarısızlık korkusuna sahip olan biri için başarısızlık, hem sosyal hayatta hem de iş hayatında geniş bir çerçevede yetersizlik hissine yol açabilir.
Bundan dolayı kişi, benliğinin sevilmeye layık olmadığını ve yalnız kalma ihtimalini kafasında kurabilir. Başarısızlık deneyiminin insanlara acı verdiği düşünülürse kişinin başarılı olabileceği bir ortamda algısal ve bilişsel olarak başarısızlıkla ilgili bazı düşüncelere yönelebilir.
Hatta kişi belirlediği bir göreve başlamadan önce ya da görev esnasında bir kaygı duygusuna kapılabilir ve bu duygudan fiziksel ya da zihinsel olarak da etkilenebilir. Bunun sonucunda başladığı görevi bırakabilir ya da yeterli çabayı gösterememekten kaynaklı gerekli başarı sağlanamayabilir.
Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir?
İnsanların başarı üzerine ilerledikleri yolda, yaptıkları davranışta itici bir güç olan ve başarıyı belli bir oranda etkileyebilen güçlü bir duygu vardır ki bu duygunun adı da başarısızlık korkusudur.